Table of Contents

Schoonmaakbeurt

Schoonmaken begint bij het stofzuigen van het grid en de bak. Duw de beide klipjes in om de klep te openen (gaat een beetje moeilijk). Vergeet ook niet de ventilatieroosters schoon te maken (zie plaatje)

Daarna is het tijd om de lens schoon te maken. Leg eerst watjes en de isopropylalcohol klaar. Haal de luchttoevoer los door het blauwe ringetje (1) in te drukken. De rode laser voor visualisatie (2) kun je gewoon lostrekken. Als je nu het moertje op nummer 3 een stukje losdraad, kun je de kop verwijderen. Draai vervolgens 4 los.

Nu kun je de lens zien zitten. Draai voorzichtig het aluminium houdertje los met een tangetje. Het gereedschap wat hier oorspronkelijk bij hoort is kwijt. Er is een platte en een bolle kant van de lens, dus let goed op hoe hij erin zit, zodat je 'm goed terug kan stoppen (anders doet de laser het niet).

Leg de lens voorzichtig op een watje. Raak de lens niet aan met je vingers! Voorzichtig aan de zijkant kan wel. Doe wat isopropyl op een ander watje en vouw het watje om een puntje te maken. Maak de lens schoon door heeeel lichtjes over de lens te vegen, waarbij je begint in het midden en met een draaiende beweging naar buiten gaat (zie plaatje). Op deze manier is er de minste kans om het belangrijkste gedeelte van de lens (het midden) te bekrassen.

Flip de lens voorzichtig en maak de andere kant schoon. Maak ook de rest van de kop schoon, dit kan minder voorzichtig.

Flip de lens weer terug en maak alles in omgekeerde volgorde weer vast. Check of je geen watten-draadjes achterlaat.

De spiegels hoeven minder vaak schoongemaakt te worden. Ze zitten op de plekken zoals in de afbeelding. Hiervoor gebruik je wattenstaafjes waarvan het stokje ook van papier is, niet van hout of plastic! Je kunt er met het wattenstaafje vanuit de laserrichting bij. Ook de spiegels maak je met een draaiende beweging vanuit het midden schoon. Maak nooit de stelschroeven op locatie 5 los! Anders moeten de spiegels opnieuw worden gekalibreerd.

Installatie informatie

Informatie voor het vlak zetten van het bed nadat het onderstel is gescheiden van de laser. De vier ACME assen op de hoeken van het bed zijn 18mm diameter en 4mm spoed. De getande riem gaat om tandwielen met 24 tandjes.

Momenteel (augustus 2019) is de linker helft van het bed 2.5mm lager dan de rechter helft. Wiskunde zegt dat de linker twee tandwielen dus 16 tandjes verdraaid moeten worden in de getande riem. Dat is een twee persoons klusje, de motor voor bedhoogte moet namelijk even los en dan kun je de assen verdraaien.

Inschakelvertraging

Het is u vast opgevallen dat de drieknoppige houten controlbox die lang deugdelijk dienst deed is vervangen door een “toestel”. Het was helaas niet redelijkwijs te verantwoorden de houten controlbox te herstellen.

De nieuwe Controlbox is niet verankerd aan de ruimte. De nieuwe controlbox is ook niet verankerd aan de toestellen, waardoor hij niet beschouwd kan worden als integraal aan de werking en/of storing van deze toestellen, maar ook niet door inwendige storingen de lasersnijder onklaar kan maken. Er zijn 4 CEE7/3 elementen op het voorpaneel aangebracht waarop de waterpomp, waterkoeler, (lucht)compressor en afzuiging met CEE7/4 aangesloten kunnen worden. Er zijn 2 CEE7/3 elementen aangebracht waarop de lasersnijder zelf en verdere buitenboord-toestellen op doorgelust kunnen worden.

Het toestel heeft drie bedieningselementen, zoals de houten controlbox die 'm voorging. Echter is de werking veranderd; - De hoofdschakelaar (bovenaan) schakelt alle aangesloten apparatuur altijd uit. - De hoofdschakelaar (bovenaan) schakelt initieel uitsluitend de doorgeluste randapparatuur in; in deze toepassing is dat enkel de lasersnijder. - De modus-schakelaar (onderaan) schakelt in de “HAND”-stand uitsluitend de aansluiting gemarkeerd “Afzuiging” in, en uitsluitend als de hoofdschakelaar (bovenaan) is ingeschakeld. Deze stand is voor het gebruik van de afzuiging icm. de spuitcabine. Let hierbij op de stand van de luchtklep, in de spuitcabine. - De modus-schakelaar (onderaan) schakelt in de “AUTO”-stand niets direct in, maar maakt de blauwe “AUTOSTART” drukknop bruikbaar. In elke andere stand is de “AUTOSTART”-drukknop onklaar. - De autostart-drukknop (midden, blauw) engageert het vertraagd opstarten van 1) De Luchtcompressor 2) De pomp-thermostaat-koelcombinatie 3) De afzuiging. Deze drukknop dient voortdurend bediend dwz. vastgehouden te worden tot alle randapparatuur is ingeschakeld. - De 3 rode lichten (boven) geven aan welke randapparatuur is ingeschakeld. Zodra tijdens het bedienen van de “AUTOSTART” drukknop, alle rode lichten oplicten, kan de “AUTOSTART” drukknop losgelaten worden.

Randapparatuur uitschakelen zonder de lasersnijder uit te schakelen geschied door de Modus-knop op 0/UIT te zetten. Na gebruik lasersnijder of afzuiging dient de hoofdschakelaar op 0 gezet te worden. Alle randapparatuur schakelt dan uit.

Het gedrag van dit toestel is geimplementeerd middels relais en tijdrelais.

Het schema is als volgt:

Het inschakelvertraging-toestel heeft een ster-aarde topologie, dwz. alle randaardes worden verenigd op de DIN-rail inwendig aan het toestel.