User Tools

Site Tools


Sidebar

Over de Maakplek

Nieuwe Deelnemers

Deelnemer worden
FAQ voor nieuwe deelnemers


Stichting Maakplek
Struisvogelstraat 15
9713 BT Groningen
Kaart

welkom@maakplek.nl
KVK nr: 62152483

random_object_build_challenge_2020:random_build_inne

Random object build challenge 2020

Inne Lemstra

Samenvatting

log

1 december 2020: Object ontvangen

Op 1 december overhandigde Wouter Rusman een grote klos garen. Het is onbekend garen ooit vergaard via marktplaats, nooit gebruikt.

eigenschappen:

  • Gewicht 2.5 Kg
  • Omtrek 74 cm
  • kleur wit/creme
  • Onbekend wat voor soort garen
    • Vezelachtige stukje duiden op katoen

22 December 2020: Ideeën

Het blijkt erg lastig te verzinnen wat te doen met het garen. Het garen is van katoen, maar erg broos waardoor het snel breekt. Ook is het erg dun, wat het minder geschikt maakt voor haken on breien. Zelfs wanneer meerdere draden gecombineerd worden is het nog met de hand te breken.

Ideeën tot nu toe

  • wind gong
  • line art
  • deur hanger
  • West world robot die garen spant

robc_inne_ideeen_robc.jpg

Wind gong

Garen gespannen in een borduur raam vastgelijmd aan een piezo element. In plaats van een fysieke wind gong die met metalen staven geluid maakt, kan dat nu digitaal. Dit zou zelfs uitgebreid kunnen worden tot internet of spiders. Waarbij spinnen de draden spannen en we kunnen horen wat een spinnenweb hoort.

In deze eerste test werkte het geluid niet echt goed, en het lijmen aan de piezo was lastig/discutabel. Ook is er voor dit project zeer weinig garen nodig. robc_inne_wind_gong.jpg

Line art

Zo'n schilderijtje met spijkers en garen daartussen gespannen. Het is de meest logische toepassing voor het garen. Zelf word ik er echter niet heel enthousiast van, bovendien weet ik niet wat voor plaatje ik als schilderij wil hebben. De witte kleur van het garen is ook niet ideaal.

Deur hanger

Op dit idee kwam ik toen ik de klos garen wegzette naast de deur. Het is ook mogelijk dit garen te gebruiken door het te laten hangen. Dat neemt een groot deel van de problemen met de broosheid weg.

Het was altijd het idee om de deurhanger met magneten te bevestigen. Ik wilde graag iets artistieks en op deze manier hoeft dat niet permanent te zijn. Oorspronkelijk was het idee om naast een hoofdstrip van siliconen (magneten) ook kleine siliconen blokjes te maken om door het glas de strip vast te houden. Echter werd op een Maakplek borrel de uitstekende suggestie gedaan dat het deurframe waarschijnlijk van metaal was dus de magneten daar sowieso aan zouden hechten. Dit blijkt zelfs beter te werken dan door het glas heen.

West World robot

In de intro van HBO serie West World zit een robot die uit een vloeistof witte draden heen en weer trekt. Volgens mij om spieren en dergelijke te maken, en het heeft iets te maken met een piano. Het leek met tof om zo'n robot-achtig systeem te hebben die met een naald het garen heen en weer spant. Niet om iets specifieks te maken maar gewoon omdat het kan.

Ik maakte me zorgen dat het net iets te complex was en het einddoel net iets te vaag. Bovendien zou het waarschijnlijk een aanzienlijke uitdaging worden om het garen niet te laten breken terwijl de robot bezig was. Een uitdaging die me erg frustrerend leek om op te lossen.

6 januari 2021: Model mal

Voor gieten van siliconen is over het algemeen een mal nodig. Mijn 3D modellen en de daarvan afgeleide mallen maak ik graag in OpenSCAD.

In principe is er voor de deur hanger alleen een standaard box model nodig met kleine modificaties. In OpenSCAD is daarvoor de module box.scad.

Lasersnij model in OpenSCAD voor mal.

OpenSCAD kan ook animaties maken, wat ik altijd al heb willen proberen. Omdat een 3D model maken met box.scad erg simpel is, zag ik dit als een goede kans om animaties uit te proberen.

Het is goed te doen om de mal met blauwe siliconen te doen vullen. Omdat ook dit relatief simpel was, besloot ik de rest van het process te animeren. Dat is een stuk karton met daarop uitgerold een strip duct tape. Erg leuk om te animeren (zeker om te onthouden voor de volgende klooien met OpenSCAD), het koste wel veel tijd vandaar dat de rest van het process, garen plakken → duct tape in mal, niet toegevoegd is.

Zie hoe de duct tape afname op de rol non linear is, dat is erg belangrijk: (duct tape gebruik is geen exact model van de werkelijkheid)

19 januari: Modificaties box model

Er moeten nog wat kleine modificaties gedaan worden aan het box model. Zo moeten er gaten aan in de uiteinden komen voor het karton. Ook moeten de zijden en onderkant in tweeën worden verdeelt, omdat een lengte van 93cm (de breedte van de deur) niet in de lasersnijder past. Bij het in tweeën verdelen worden inhammen toegevoegd zodat de stukken weer aan elkaar te lijmen zijn.

OpenSCAD maakt het eenvoudig om de gekozen dimensies aan te passen. Handig omdat we bijvoorbeeld het hout voor de mal en het kartonnen binnenstuk nog moeten kiezen.

22 januari: Planning weekend project

Deze robc is gebaseerd op een video van Simone Giertz, maakt ze haar challenge in 2 dagen. Het leek me daarom toepasselijk om van de deurhanger een weekend project te maken. Bovendien was het idee dat robc in de hele maand december 2020 was dus het wordt wel tijd om het project af te ronden.

Als het om projecten afronden gaat is youtuber Zack Freedman de man waar je moet zijn. Ik ben erg fan van zijn filmpjes waar die als focus hebben het afronden van (voornamelijk) electronica projecten. Na aanleiding van How to Finish Your Weekend Projects in One Weekend, heb ik een weekend project planning gemaakt. Maken Weekend planning: deurhanger weekend project robc_inne_weekend_planning.jpg Het idee is uit te schrijven welke stappen gedaan moeten worden en hoeveel tijd die kosten. Een ander belangrijk gedeelte is op te schrijven wat er fout kan gaan en hoeveel tijd dat dan kost om het op te lossen. Er waren een aantal tegenslagen die hadden betekent dat het project meteen gedoemd was, Maakplek bezet ivm covid en siliconen hard niet uit, maar ik heb ervoor gekozen om toch het weekend project te doen.

23-24 januari: Weekendproject deurhanger.

Siliconen moet drogen in nacht 24-25 jan. De rest van de stappen is af. Alle stappen zouden in weekend uitgevoerd moeten kunnen worden, ik had zaterdag avond iets gepland maar dat ging niet door dus een hoop extra tijd voor de planning.

Lasersnijden

Bij de Maakplek met de lasersnijder de mal uitsnijden. Gemaakt van 3mm dik triplex (berk). Van te voren met het openSCAD kammetje gemeten of de maten overeen komen, voor zowel het hout als het karton.

Mal lijmen

Thuis de mal in elkaar lijmen met super rapide houtlijm. Deze lijm droogt in 15 minuten (echt uitharden duurt langer). Voor dit soort doosjes is dat mooi omdat je dan sneller de volgende kant eraan kan lijmen, de mal gaat toch pas morgen gebruikt worden.

Eerst de zijden in de lengte lijmen. Daarna de onderkant op houten planken vast schroeven zodat de mal niet om kiept tijdens het gieten wanneer het karton met garen erin komt. Tenslotte de zijkanten op de onderkant lijmen en vastzetten met klemmen.

Mechaniek voorbereiden

Alle garen op de juiste lengte knippen gaat naar schatting veel tijd kosten. Vandaar het idee om 2 stokken horizontaal op de juiste afstand van elkaar te plaatsen, zodat de klos garen daarom heen gewikkeld kan worden. Er hoeft dan alleen heen en weer gelopen te worden. Iets wat gemaakt kan worden met objecten uit een willekeurige huishouden.

Om dit te bereiken worden een willekeurig stok die ik nog had en de handel van de badkamer trekker/wisser bevestigd tussen rechtop staande lattenbodems. Om genoeg ruimte te maken moet de leren bank op zijn kant worden gezet wat nu een mooie bevestiging plaats is voor een van de lattenbodems.

Er zit dikke dubbelzijdige nanotape op de achterzijde van bijde stokken om de gespannen garen vast te houden.

Garen spannen

Na een paar rondjes te hebben gedaan met de klos op een hendel bleek het efficiënter om de spoel op een van de stokken vast te zetten. Zo kan er een draad getrokken worden naar de overkant, waar deze om de stok gewikkeld en afgeknipt wordt. Vervolgens wordt de andere kant afgeknipt en om de andere stok gewikkeld.

De twee kussens waren voor minder stress tijdens het op de knieën zitten. Wat weer was om te voorkomen dat bij elke knip voorover gebogen moest worden.

De later gespannen draden stonden onder aanzienlijk meer spanning dan de eersten. Ook was het naar mate meer draden gespannen waren lastiger om de stokken (bevestigt met ducttape) op hun plek te houden.

Dit koste flink wat tijd om voor elkaar te krijgen. Qua planning liep dit een beetje scheef. Door een afzegging had ik 's avonds meer tijd om er aan te beginnen maar ben ik de volgende dag later begonnen. En het koste ook meer tijd dan verwacht.

Karton voorbereiden

Een strip karton wordt uitgesneden en daarop wordt dubbelzijdig tape geplakt. Zodat deze bevestigd kan worden aan een zijde van de gespannen draden (de kant het dichts bij de mal). Het karton houd de draden bijeen en kan in het midden van de mal geplaatst worden. De draden aan de overkant worden afgeknipt en tenslotte worden de draden aan de mal zijde los ook los geknipt van de stokken.

Het is handig om een deel van de mal voorbereidingen gedaan te hebben voordat je de draden aan de mal zijde los knipt.

Mal voorbereiden en Siliconen gieten

Als eerste wordt de mal gecoat met moldrelease in de hoop dat de siliconen strip iets makkelijker uit deze smalle en extreem lange mal verwijdert kan worden.

Om de deurhanger aan een metalen deurframe te kunnen hangen moeten er magneten in komen. De magneten worden ingegoten in de siliconen boven streep, waar ook de draden garen in komen. Hiervoor worden ze met boetseerklei aan de wand van de mal geplakt zodat de vloeibare siliconen er omheen kan gaan zitten.

Vervolgens wordt de siliconen gemixt en de mal tot de helft gevuld. Daarna word de kartonnen strip met de daaraan bevestigde draden in de mal geplaatst. Tenslotte wordt de rest van de siliconen in de mal gegoten.

De gebruikte siliconen is van shore A15 zonder siliconen olie, wat het overwegend dik maakt om te gieten. Met de kartonnen strip in het midden is er weinig ruimte over om makkelijk langs te gieten wat dit alles een uitdaging maakt. Bovendien is nu al te zien dat de mal op redelijk veel plekken lekt, dus het is afwachten hoeveel siliconen uiteindelijk daadwerkelijk in de mal uithardt.

Einde weekend project

Tegen half elf 's avonds was alle siliconen gegoten en kon het uitharden beginnen. Dit duurt 7 uur en gebeurd dus overnacht. Het weekend project ging op zich voortvarend vooral de eerste dag was goed op schema. De tweede dag week hier heel erg van af en in het originele plan zou het gieten een stuk eerder klaar zijn waardoor rond middernacht het resultaat nog duidelijk zou zijn. Echter is in de nacht uitharden ook acceptabel.

Niet alle garen is opgegaan aan de deurhanger. Sterker nog er is nog een hoop over.

25 januari: bijgieten, demolden en test.

De volgende ochtend bleek een groot deel van de siliconen uit de mal te zijn gelekt. Het kan vrij lastig zijn een mal volledig waterdicht te maken, echter lost dit probleem zich vaak vanzelf op door er een keer siliconen in te gieten en uit te laten harden. De mal zat nog ongeveer voor de helft vol met siliconen. Deze moest aangevuld worden en opnieuw 7 uur uitharden. Volgens Zack Freedman is hierdoor het weekend project onsuccesvol. Dit vond ik eerst een beetje streng; de laatste geplande stap was immers voor het einde van het weekend af en nu hoefde er nog maar een kleine correctie plaats te vinden. Hier ben ik wel wat van terug gekomen omdat het uitharden erg lang duurt en de siliconen ook nog uit de mal moest. Dit alles zorgde ervoor dat er flink wat momentum verloren ging en het effectief een extra dag duurde.

Het uit de mal halen van de siliconen was erg moeilijk. Door de smalle maar lange vorm heeft de deurhanger uitermate veel contactoppervlak met de mal. Het werkt ook niet mee dat er weinig punten ware om de siliconen goed vast te pakken. Alles zat volledig in de mal en aan het garen bovenop kon niet getrokken worden. Uiteindelijk moest een van de zijkanten open gebruiken worden om het geheel eruit te krijgen. Watch me strugle: Filmpje was te groot komt nog

Bij het ophangen van de deur hanger bleek het resultaat erg teleurstellend te zijn. De magneten zaten niet goed genoeg in de siliconen waardoor ze zichzelf los trokken. Dit komt doordat de klei ervoor zorgt dat een te grote opening blijft voor de magneet om uit te vallen. Wellicht was het beter geweest om de magneten aan het karton vast te plakken. Hoewel de afstand tot de wand te veel effect kan hebben op de aantrekkingskracht van de magneten.

Je hoort de magneten zichzelf los trekken of op de grond vallen.

01 februari: terug plaatsen en coaten magneten

De oplossing hiervoor is om de magneten terug te plaatsen en te coaten met een laag siliconen. Omdat ze aan de binnen kant zitten hoeven we geen wit pigment toe te voegen en een doorzichtige laag aan te brengen met een kwast.

Probeer over de hele lengte siliconen te smeren zodat de het oppervlakte tegen de deur uniformer vlak blijft.

Voor de zekerheid wordt er later nog een tweede laag aangebracht.

07 februari: Tweede laag coat en test

Het is beter een tweede laag siliconen aan te brengen. Mocht een laag niet genoeg zijn en de magneten weer los gaan dan kost het opnieuw coaten en uitharden ontzettend veel tijd. Better safe than sorry.

Het aanbrengen kan weer met een kwast en hoeft nu alleen nog op de plekken met magneten. Een beetje uitsmeren zorgt ervoor dat deze plekken niet te dik worden ten opzichte van de rest van de hanger.

Na het drogen is dit de tweede test.

08 februari: Hangtest en magneet test

De test met gecoate magneten is mislukt. Met magneten die los op de ingegoten magneten liggen kan gekeken worden hoeveel magneten er daadwerkelijk nodig zijn om de deurhanger aan de deurframe te houden.

09 februari: Uitsnijden nieuwe magneten

Een dag later hangt de deurhanger nog er echter duidelijk te zien dat sommige secties niet genoeg ondersteunt worden. Omdat het er gisteren nog beter uitzag vermoed ik dat het langzaam omkiepen van deze secties een grote rol speelt. De krachten worden steeds groter naarmate de hanger verder van het deurframe komt. robc_inne_extra_magneet_result.jpg

Vandaar dat extra magneten toevoegen uitkomst zou kunnen bieden. Hiervoor worden ditmaal rechthoekige neodymium magneten gebruikt, voor een nog groter contact oppervlak.

Hier was bij het gieten geen rekening mee gehouden, echter kunnen we passende gaten uit de siliconen snijden met een hobby mes. Het is wat moeite vooral omdat het moeilijk is om de onderkant los te snijden, het is lastig hier met het mes bij te komen. Ook moeten de magneten redelijk vlak liggen. Shore A15 siliconen is te snijden maar biedt wel flink weer stand.

12 februari: Coaten en testen.

Coat gieten op de rechthoekige magneten en testen of de deurhanger nu beter blijft hangen.

Hij blijft hangen!

random_object_build_challenge_2020/random_build_inne.txt · Last modified: 2021/03/16 00:50 by inne