User Tools

Site Tools


cut40

Giant CUT40i 40A inverter plasmasnijder

In de ijzerplek kan gebruik worden gemaakt van een 40A plasmasnijder, deze is in bruikleen gegeven door wrusman en is alleen te gebruiken als je ervaring hebt met plasmasnijden of een cursus hierin hebt gevolgd.

Het is een plasmasnijder die geschikt is om staal/RVS/koper/aluminium tot 12mm te snijden. Voor de CUT40 is een compressor nodig die 100L/min bij 4 bar kan leveren.

Controleer voor het snijden de snijtoorts op beschadiging en vervuiling en vervang indien nodig de slijtdelen (elektrode).

Zorg er voor dat voor het snijden de compressor op druk is en de slangen goed vast zitten aan het apparaat. Achterop het apparaat zit een vochtafscheider, leeg deze voordat je begint.

Lashelm instellen

Er zijn twee automatisch dimmende lashelmen beschikbaar, hier de instellingen :

Aan de zijkant van de helm zit een draaiknop, hiermee stel je de verduistering in. Hoe hoger het getal, hoe donkerder hij wordt. Rond de 11-12 is meestal prima en geeft je goed zicht op het werkstuk en het smeltbad.

Aan de binnenkant van de helm zitten twee instellingen die je eigenlijk nooit hoeft te wijzigen tenzij je in de felle zon gaat werken.

  • Sensitivity : de gevoeligheid van de sensor, dus bij wat voor lichtsterkte hij op verduisteren springt.
  • Delay : De tijd dat hij blijft verduisteren nadat de lichtsterkte is afgenomen, kan handig zijn voor fel nagloeien van de las.

Beide kunnen op maximaal staan bij binnen lassen.

cut40.txt · Last modified: 2019/09/11 13:37 by wrusman