User Tools

Site Tools


prusa_i3_mk2

Prusa i3 MK2 3D printer

Voorbereiding en schoonmaak PETG

Met de PEI coating plakt PETG te goed vast en trek je stukken uit het printbed wanneer je de print wilt losmaken. Gebruik daarom 3DLAC spuitlijm, haarlak, of Pritt lijmstick als interfacelaag. Bij PLA is het niet nodig. Tip is om alleen het deel van het printbed te behandelen waar je eerste laag komt.
Achteraf schoonmaken met glasreiniger/Glassex met een papieren doek (uit de gietplek of wcpapier). De truuk is het meeste direct zo op te ruimen. Wanneer dat niet meer gaat de printer op Preheat PLA te zetten (daarmee verwarmen naar 60°C) en dan voorzichtig de restjes op te ruimen.

Met een gemeenschappelijke 3D printer is het mogelijk dat je niet de eerste bent bij de printer. Dan tref je dus nog rommel aan omdat de vorige gebruiker nog geen tijd gehad heeft het op te ruimen. Het is verstandig wat dat betreft begrip voor elkaar te hebben, maar ook om het gewoon zsm. op te ruimen na gebruik. En ter tip: Als het bed van de 3D printer plakt, waarschijnlijk is het lijmstift/Pritt. Weghalen met glasreiniger/Glassex werkt.

Wouter: Ik heb op mijn printer nu een flexibel PEI plaatje met een korrelstructuur wat vast zit met magneetplaat waar ik PETG op print. Bij verkeerde temperatuur of te dunne eerste laag ging dat inderdaad nog wel eens mis en plakte het te hard en waren vooral dunne lagen erg lastig te verwijderen. Met mijn huidige hot-end en een vers plaatje PEI gaat het eigenlijk prima. Ik heb begrepen dat insprayen met een losmiddel of glassex voordat je gaat printen ook wel wordt gedaan omdat dit soort bordjes door de korrelstructuur al een hele goede hold hebben. Nadeel is dat er altijd een korrelstructuur aan één kant is.
Jac: ik print PETG altijd zonder hulpmiddelen op de powder coated sheet op m’n MK3s. Los halen na iets afkoelen geen enkel probleem en geen gezeur met lijm op het bed en op je print. Enige nadeel is dat je bij wisselen even moet kiezen wat er op het bed ligt zodat de eerste layer calibratie geladen is. Heeft de prusa in de maakplek ook de optie om meerdere sheets te calibreren?
prusa_i3_mk2.txt · Last modified: 2023/04/12 20:14 by jakoba