User Tools

Site Tools


Sidebar

Over de Maakplek

Nieuwe Deelnemers

Deelnemer worden
FAQ voor nieuwe deelnemers


Stichting Maakplek
Struisvogelstraat 15
9713 BT Groningen
Kaart

welkom@maakplek.nl
KVK nr: 62152483

prusa_i3_mk2

Prusa i3 MK2 3D printer

Voorbereiding en schoonmaak PETG

Met de PEI coating plakt PETG te goed vast en trek je stukken uit het printbed wanneer je de print wilt losmaken. Gebruik daarom 3DLAC spuitlijm, haarlak, of Pritt lijmstick als interfacelaag. Bij PLA is het niet nodig. Tip is om alleen het deel van het printbed te behandelen waar je eerste laag komt.
Achteraf schoonmaken met glasreiniger/Glassex met een papieren doek (uit de gietplek of wcpapier). De truuk is het meeste direct zo op te ruimen. Wanneer dat niet meer gaat de printer op Preheat PLA te zetten (daarmee verwarmen naar 60°C) en dan voorzichtig de restjes op te ruimen.

Met een gemeenschappelijke 3D printer is het mogelijk dat je niet de eerste bent bij de printer. Dan tref je dus nog rommel aan omdat de vorige gebruiker nog geen tijd gehad heeft het op te ruimen. Het is verstandig wat dat betreft begrip voor elkaar te hebben, maar ook om het gewoon zsm. op te ruimen na gebruik. En ter tip: Als het bed van de 3D printer plakt, waarschijnlijk is het lijmstift/Pritt. Weghalen met glasreiniger/Glassex werkt.

Wouter: Ik heb op mijn printer nu een flexibel PEI plaatje met een korrelstructuur wat vast zit met magneetplaat waar ik PETG op print. Bij verkeerde temperatuur of te dunne eerste laag ging dat inderdaad nog wel eens mis en plakte het te hard en waren vooral dunne lagen erg lastig te verwijderen. Met mijn huidige hot-end en een vers plaatje PEI gaat het eigenlijk prima. Ik heb begrepen dat insprayen met een losmiddel of glassex voordat je gaat printen ook wel wordt gedaan omdat dit soort bordjes door de korrelstructuur al een hele goede hold hebben. Nadeel is dat er altijd een korrelstructuur aan één kant is.
Jac: ik print PETG altijd zonder hulpmiddelen op de powder coated sheet op m’n MK3s. Los halen na iets afkoelen geen enkel probleem en geen gezeur met lijm op het bed en op je print. Enige nadeel is dat je bij wisselen even moet kiezen wat er op het bed ligt zodat de eerste layer calibratie geladen is. Heeft de prusa in de maakplek ook de optie om meerdere sheets te calibreren?

Geen afneembaar bed

De Prusa mk2 heeft nog geen magnetisch verwisselbaar bed, zoals moderne 3D printers wel hebben. Dit betekent dat je bij het printen dus direct op zowel het printbed als de hitte plaat print. Wees daarom voorzichtig met het verwijderen van prints en het instellen van de first layer of nozzle hoogte. Het is namelijk moeilijker en duurder om het hele heated bed van deze printer te vervangen. (zie ook het PETG gedeelte hierboven)

Gele tape

Soms zit er een velletje gele capton tape op de 3D printer. Dat zit er dan nog op omdat er is geprobeerd te printen met flexibel filament. Deze tape mag verwijdert worden, de standaard prusa mk2 configuratie is zonder tape, dus puur het heated bed met “ORIGINAL PRUSA i3 mk2 erop”.

Filament wisselen

De truc voor een makkelijke filament wissel is om het einde van het nieuwe filament een puntje te knippen van 45 graden. Preheat de printer vervolgens op het filament wat er nog in zit (PETG moet bijv heter dan PLA). wanneer warn, Klik dan in het menu op “unload filament”. Je ziet nu het filament een beetje omhoog komen uit de print kop. Trek het oude eruit en voer het nieuwe in. Ga in het menu naar “load filament”. Wanneer je het goed doet zie je het filament een beetje bewegen en zit het vast gegrepen. Als je het er na een paar seconden nog uit kan trekken dat gaat het niet recht genoeg in de printkop (er zit een opening aan de linkerkant om te kijken). Probeer dan opnieuw. Wanneer het wel pakt, blijf dan op No klikken bij de vraag of de kleur al goed is. Doe dit totdat de kleur volledig de verwachte kleur is en het filament goed doorloopt. Veeg zo nodig de hot end met een papieren doek, deze is wel erg heet (+200C) dus gebruik adequate hoeveelheid papier en wees voorzichtig.

Files op SD kaart

Zet de files op de root van de SD kaart. Dus de eerste plek als je op de SD klikt, voordat je een map in gaat. De printer ordent de files per laatst geedit dus dan is jou file de bovenste. Wanneer je de kaart weer in de printer stopt, let dan op dat je de witte laadbalkjes ziet en dat deze niet te snel gaan. Gebeurt dat niet dat heeft printer de SD kaart waarschijnlijk verkeerd gelezen (en zie je je files niet) en moet je de SD er opnieuw in stoppen.

prusa_i3_mk2.txt · Last modified: 2023/10/13 00:45 by inne