User Tools

Site Tools


mig180

GIANT MIG 180 lassaparaat howto

In de ijzerplek staat een klein GIANT MIG lasapparaat, hier de beknopte gebruiksaanwijzing. Dit lasapparaat is in bruikleen gegeven door wrusman en is alleen te gebruiken als je ervaring hebt met MIG lassen of een cursus hierin hebt gevolgd.

Apparaat instellen

Dit is het apparaat en de knopjes die er op zitten.
Het is een chinese inverter machine met een redelijk hoge duty cycle, dus oververhitten zal hij niet snel doen.

Instellen is vrij simpel:
De draaiknop U regelt de spanning, voor dun plaatmateriaal gebruik je de laag voltage, voor dik ijzer een hoger.

Met de andere draaiknop regel je de snelheid waarmee de draad wordt toegevoerd, hier kun je mee spelen afhankelijk van je ervaring en het materiaal dat je last. Stand 2-3 is meestal prima om mee te beginnen.

Aan het apparaat zit een grote fles met Argon/Co2 als beschermgas voor het smeltbad. Bovenop zit het ventiel om hem te openen, draai deze voor het lassen volledig open. Hoor je gas stromen zonder dat de knop op het pistool is ingedrukt controleer dan eerst alle slangen.

Op deze fles zit een gecombineerde drukmeter en flowmeter.
De ronde meter met de aanduiding psi / bar is de drukmeter en zal de druk van de fles aangeven zodra het ventiel op de fles wordt geopend, de meter met l/min of cfh geeft de gasflow aan.
Idealerwijs is de druk boven de 5 BAR en de flow 10 liter per minuut, lagere waarden kunnen het laspistool beschadigen of geven een slechte las. De flow is in te stellen door de knop op het pistool in te drukken, hierbij opent het gasventiel even en laat de meter de flow zien. Mocht de fles (bijna) leeg zijn : Vullen kan bij Lasaulec en kost ongeveer €35,-

Controleer voor het lassen het uiteinde van het pistool op vervuiling en spuit hem in met anti-spat spray, hierdoor zullen metaalspetters niet vastlassen op het pistool.

Voordat je begint met lassen is het verstandig te kijken hoe het met de voorraad lasdraad staat, deze zit op een spoel achter de zijklep. Mocht je een grote lasklus hebben en extra draad nodig hebben : 0,8mm copper-cladded draad, neem geen draad zonder koper cladding i.v.m. roestvorming en verstopping van het pistool daardoor.

Zorg er voor dat na het lassen de fles goed dicht is gedraaid om te voorkomen dat hij leegloopt.

spare parts

Toorts type mb15, de standaard tip doorvoer is 0.8 mm

https://www.lasexpert.nl/MIGonderdelen

Lashelm instellen

Er zijn twee automatisch dimmende lashelmen beschikbaar, hier de instellingen :

Aan de zijkant van de helm zit een draaiknop, hiermee stel je de verduistering in. Hoe hoger het getal, hoe donkerder hij wordt. Rond de 11-12 is meestal prima en geeft je goed zicht op het werkstuk en het smeltbad.

Aan de binnenkant van de helm zitten twee instellingen die je eigenlijk nooit hoeft te wijzigen tenzij je in de felle zon gaat werken.

  • Sensitivity : de gevoeligheid van de sensor, dus bij wat voor lichtsterkte hij op verduisteren springt.
  • Delay : De tijd dat hij blijft verduisteren nadat de lichtsterkte is afgenomen, kan handig zijn voor fel nagloeien van de las.

Beide kunnen op maximaal staan bij binnen lassen.

mig180.txt · Last modified: 2023/03/04 15:02 by wrusman