User Tools

Site Tools


Sidebar

Over de Maakplek

Nieuwe Deelnemers

Deelnemer worden
FAQ voor nieuwe deelnemers


Stichting Maakplek
Struisvogelstraat 15
9713 BT Groningen
Kaart

welkom@maakplek.nl
KVK nr: 62152483

organisatievorm

Voortgang van het aanpassen van de organisatievorm aan de huidige Maakplek.

Organisatievorm Maakplek (voormalig de-Hermanificeren)

Sinds zomer 2022 is Herman expliciet bezig met de organisatievorm van de Maakplek. Afhankelijk zijn van 1 persoon is ronduit ongezond geworden.

Geschiedenis

Vanaf de oprichting van de Maakplek door David en Herman in 2014 is lichtgewicht organiseren uitgangspunt geweest: Weinig 'gedoe' en daarmee voorkomen dat een paar mensen heel veel werk _moeten_ doen. Ze vonden dat een belangrijke basis voor een toekomstbestendige organisatie.

  • De Maakplek heeft verschillende organisatievormen gekend.
    • Minibaasjes 2015: We begonnen in 2015 met de formele structuur van de minibaasjes. Dit werkte goed om aan het begin hard te werken met een relatief kleine groep. Later bleek het door de hoeveelheid energie die het kost niet meer realistisch om vol te houden.
    • Samen weten we alles: Daarna was er een periode waarin we een hechte kern hadden die gezamenlijk overzicht had van alles wat er in de Maakplek speelt. Bijelkaar gehouden door het samen eten elke maand. Dit werkte voor de relatief stabiele situatie in The Big Building best goed.
    • Verhuizing regelen David en Herman: Toen we weg gingen verhuizen waren er veel kleine stukjes belangrijke informatie waar we al snel achter kwamen dat het handiger is als een paar mensen dit bij elkaar houden. David en Herman hebben die rol vervuld.
    • Struisvogelstraat opbouwen: David vertrok, Mathijs kwam in de plaats. Veel van het lange termijn “geheugen” van de Maakplek verschoof van de grote groep naar Herman. Een paar experimenten met groepen die deelverantwoordelijk zijn hebben we gedaan. Dit bleek onvoldoende te passen en liep stroef.
    • 2020 - 2021 gebeurde: weining ontmoetingen in de Maakplek.
    • Herman heeft een mening over alles: Nu hebben we de ongezonde situatie veel informatie alleen bij Herman beschikbaar is en zijn inschatting al snel doorslaggevend is zonder dat helder te achterhalen is waarom. Dit staat de Maakplek in de weg want Herman is er niet voldoende.
    • 2023: nieuwe, formele structuur: Kies een systeem waarbij informatie en beslissingen centraal terug te vinden zijn. Documentatie, documentatie, documentatie.

Pijnpunten

  1. Het maakt uit hoe goed je Herman kent hoe veel je gedaan krijgt in de Maakplek.
  2. Beslissingen komen op 1 moment in 1 brein bij elkaar. Dat maakte de Maakplek flexibel in de opstartfase. Inmiddels zijn we complexer en weet Herman onvoldoende (wel irritant veel) om consequenties goed genoeg te overzien. Nu we langer bestaan is deze focus op 1 persoon remmend en verwarrend.
  3. De huidige vorm waar weinig opgeschreven is zorgt voor veel onduidelijkheid. Je kunt niet teruglezen hoe dingen zitten. Zowel voor nieuwe deelnemers lastig als ook voor ervaren Maakplekkers: “Wat is momenteel de waarheid?” Ook moet er onnodig veel gevraagd worden.

Interessante inzichten

Mark Vletter en Voys zijn al een tijdje inspiratie voor dit proces. Onder andere deze blogpost over de lessen die hij van Matt Mullenweg leerde. Matt zijn 5 niveau's van gedistribueerd werken zijn moeilijk op de Maakplek specifiek te plakken. En toch spreekt niveau 4, volledig asynchroon werken erg aan. Zou het mogelijk zijn om overleg volledig geschreven te doen zodat je weloverwogen tot beslissingen kunt komen? Ook kunnen dan veel meer mensen meedenken, want je bent minder afhankelijk van wie er op 1 moment bij elkaar kunnen zijn.

Risico's

  1. Te complex systeem maken waar je eerst een studie voor moet doen om te kunnen participeren.
  2. Te complex om te implementeren. Waarschijnlijk waar: Er is in ruim een jaar in de praktijk niks veranderd. Dus moet er een andere aanpak gekozen worden.

Versie 2024 -concept-

Bij de voorbereiding van de deelnemersvergadering van maart 2024 kwam de realisatie dat het (nu nog) niet om de vorm gaat. Met name om de inhoud. We hebben simpelweg te weinig opgeschreven. Hierboven zijn de redenen daarvoor deels al beschreven maar in het kort was flexibiliteit belangrijker dan duidelijkheid. Inmiddels zijn we niet meer zo'n startend clubje als toen. Dus tijd voor duidelijkheid.

Sorry dat het me zo lang gekost heeft dit te realiseren.

  1. Er begint wat behoefte aan centrale attitude of regel of motto ofzo te komen, wat ideeën:
    1. Ontmoetingsplek voor nieuwsgierige mensen om te maken.
    2. Ga geweldig met elkaar om
    3. Wees excellent, geen eikel
    4. Vertrouwen is standaard
    5. blijf nieuwsgierig
    6. Het is begonnen met een -gestolen- goed idee, leuke kennismakingen en veel samenwerken.
  1. Iets maken, hoe doe je dat?
    1. Met enthousiasme en creativiteit.
    2. Houd rekening mee:
      1. Opruimen / netjes houden
      2. Ruimte gebruiken voor lijm of verf drogen, grote projecten.
      3. x
      4. y
      5. z
  2. Iets veranderen, hoe doe je dat?
    1. Met enthousiasme en creativiteit:
    2. Houd rekening met:
      1. x
      2. y
      3. z
  3. Spullen inbrengen.
  4. Spullen in de laan de inspiratie: algemeen verbruik, Maakplek voorraad of moet nog eens een plek in Maakplek krijgen?
  5. Jij ziet dat er iets moet gebeuren, hoe pak je dat aan?
  6. Wat zijn overwegingen die snel over het hoofd gezien worden?
    1. Onderhuurders zijn heel belangrijk voor ons bestaan.
      1. Pad van voordeur naar hun deur netjes houden
      2. Aanblik pand netjes houden
    2. Voorbuurman had bij kennismaken maar 2 wensen: auto wil hij voor het hek zetten en hek elke nacht op slot.
    3. Stroomkosten van nieuwe apparaten. Met name als het (bijna) permanent aan staat.
    4. Bruikbaarheid van ruimtes zonder instructie (uiteraard met gezond verstand).
    5. Inclusiviteit van gehele Maakplek.
    6. Motivatie voor vrijwillige rollen komt uit de toffe dingen die geleerd en gemaakt worden door anderen. Dus is het belangrijk om te delen. (Formulering van deze kan beter andersom, deel omdat)
  7. QR codes v2 maken met eigenaar/aanspreekpunt per gereedschap.
organisatievorm.txt · Last modified: 2024/04/01 21:58 by herman