User Tools

Site Tools


organisatievorm

Voortgang van het aanpassen van de organisatievorm aan de huidige Maakplek.

Organisatievorm Maakplek (voormalig de-Hermanificeren)

Sinds zomer 2022 is Herman expliciet bezig met de organisatievorm van de Maakplek. Afhankelijk zijn van 1 persoon is ronduit ongezond geworden.

Geschiedenis

Vanaf de oprichting van de Maakplek door David en Herman in 2014 is lichtgewicht organiseren uitgangspunt geweest: Weinig 'gedoe' en daarmee voorkomen dat een paar mensen heel veel werk _moeten_ doen. Ze vonden dat een belangrijke basis voor een toekomstbestendige organisatie.

 • De Maakplek heeft verschillende organisatievormen gekend.
  • Minibaasjes 2015: We begonnen in 2015 met de formele structuur van de minibaasjes. Dit werkte goed om aan het begin hard te werken met een relatief kleine groep. Later bleek het door de hoeveelheid energie die het kost niet meer realistisch om vol te houden.
  • Samen weten we alles: Daarna was er een periode waarin we een hechte kern hadden die gezamenlijk overzicht had van alles wat er in de Maakplek speelt. Bijelkaar gehouden door het samen eten elke maand. Dit werkte voor de relatief stabiele situatie in The Big Building best goed.
  • Verhuizing regelen David en Herman: Toen we weg gingen verhuizen waren er veel kleine stukjes belangrijke informatie waar we al snel achter kwamen dat het handiger is als een paar mensen dit bij elkaar houden. David en Herman hebben die rol vervuld.
  • Struisvogelstraat opbouwen: David vertrok, Mathijs kwam in de plaats. Veel van het lange termijn “geheugen” van de Maakplek verschoof van de grote groep naar Herman. Een paar experimenten met groepen die deelverantwoordelijk zijn hebben we gedaan. Dit bleek onvoldoende te passen en liep stroef.
  • 2020 - 2021 gebeurde: weining ontmoetingen in de Maakplek.
  • Herman heeft een mening over alles: Nu hebben we de ongezonde situatie veel informatie alleen bij Herman beschikbaar is en zijn inschatting al snel doorslaggevend is zonder dat helder te achterhalen is waarom. Dit staat de Maakplek in de weg want Herman is er niet voldoende.
  • 2023: nieuwe, formele structuur: Kies een systeem waarbij informatie en beslissingen centraal terug te vinden zijn. Documentatie, documentatie, documentatie.

Pijnpunten

 1. Het maakt uit hoe goed je Herman kent hoe veel je gedaan krijgt in de Maakplek.
 2. Beslissingen komen op 1 moment in 1 brein bij elkaar. Herman kan ruim onvoldoende alles overzien (wel irritant veel) om voldoende
 3. De huidige vorm waar weinig opgeschreven is zorgt voor veel onduidelijkheid. Je kunt niet teruglezen hoe dingen zitten. Zowel voor nieuwe deelnemers lastig als ook voor ervarener Maakplekkers: “Wat is momenteel de waarheid?”

Interessante inzichten

Mark Vletter en Voys zijn al een tijdje inspiratie voor dit proces. Onder andere deze blogpost over de lessen die hij van Matt Mullenweg leerde. Matt zijn 5 niveau's van gedistribueerd werken zijn moeilijk op de Maakplek specifiek te plakken. En toch spreekt niveau 4, volledig asynchroon werken erg aan. Zou het mogelijk zijn om overleg volledig geschreven te doen zodat je weloverwogen tot beslissingen kunt komen? Ook kunnen dan veel meer mensen meedenken, want je bent minder afhankelijk van wie er op 1 moment bij elkaar kunnen zijn.

Risico's

 1. Te complex systeem maken waar je eerst een studie voor moet doen om te kunnen participeren.
organisatievorm.txt · Last modified: 2023/04/04 18:20 by herman